decoratiuni cadouri paste

Traditii interesante de Paste din Romania si din jurul lumii

Invierea Domnului este cea mai importanta sarbatoare în calendarul crestin, fiind insotita, în Romania, de numeroase traditii si obiceiuri, unele mostenite din generatie in generatie.

 

Oul rosu. Cat de veche este istoria lui? 

Tradiția ouălor de Paște provine dintr-un obicei premergător creștinismului. A fost prezent atât la popoarele europene cât și la cele asiatice. ”Oul se zice că reprezintă Creatorul lumii…Oul era emblema universului, opera divinității supreme.

Ouăle colorate, în special roșii erau oferite cu ocazia Echinopțiului de primăvară încă de pe vremea romanilor.

 

Traditii si obiceiuri de Paste, mai putin cunoscute din Romania:

  • În zona Bihorului, exista o traditie care arata ca oul impodobit de Paste prevesteste norocul: dacă după 40 de zile acesta nu se strica, atunci persoana va fi norocoasa. Tot aici exista obiceiul de a arunca oua la tinta, iar in zona Valea Ariesului exista obiceiul „rostogolitului oualor” care sunt lasate sa cada spre o gaura din pamant.
  • In Moldova, in dimineata Pastelui se pune intr-o oala curata un ou rosu, apa si un banut dupa care locuitorii casei se spala cu această apa pe fata si maini. Astfel ei vor fi rosii la fata (vor fi sanatosi) si vor avea bani tot anul.
  • In Dobrogea „Caloianul” este un alt obicei de Paste. Satenii fac o papusa din lut, care se ingroapa in a treia zi de Paste. Dupa cateva saptamani, papusa se dezgroapa, se rupe in bucati si se imprastie pe camp. Se crede ca acest ritual aduce fertilitate, belsug si regenerarea vegetatiei.

 

 Traditii de Paste din jurul lumii

  • În fiecare an, în centrul orașului Haux din Franța, este servită o omletă uriașă realizată din 15.000 ouă, simbolizând Legenda lui Napoleon Bonaparte.
  • În Guatemala, străzile sunt acoperite cu covoare colorate – confecționate din flori, rumeguș, fructe și legume – care prezintă diferite scene și simboluri specifice tradițiilor mayașe și istoriei țării.
  • În Finlanda, fetițele mici se îmbracă precum niște vrăjitoare, poartă haine colorate și au pistrui pictați pe față. Acestea merg din casă în casă și oferă buchete de crenguțe de salcie și pene colorate pentru a binecuvânta locuința și pentru a alunga spiritele rele.

 

    Decoratiuni de Paste Seleno

    Cu gandul la sarbatori, la vacanta, dar mai ales la natura, am integrat in colectia de Paste o multime de elemente naturale, precum felii de lemn, licheni naturali stabilizati, floricele colorate criogenate, dar si elemente decorative ca ciupercutele, gargaritele sau iepurasii decorativi. 

    Ousoarele colorate si imbulinate, stau la loc de cinste, ca element central al decoratiunilor, pline de parfum dulce, precum "flori de cires si bujori" sau "fructe de padure si scrotisoara".

    Aranjamentele de Paste au un aer jucaus si melancolic si sunt perfecte pentru ca masa ta de Paste sa fie una vesela si plina de culoare, in prag de sarbatoare!

    Toate produsele pot fi gasite pe www.seleno.ro

    cadouri de paste

    decoratiuni paste

     

    Înapoi la blog